De oorsprong van de bagel
Niemand weet zeker waar de bagel precies vandaan komt. We kunnen je wél vertellen dat een broodje met een gat erin al een typische lekkernij was bij de Joodse gemeenschap in het zeventiende-eeuwse Polen. De legende wil dat een lokale bakker daar na de overwinning van koning Jan III Sobieski op de Turken een broodje bakte in de vorm van een stijgbeugel. Dat deed hij om de koning, die gek was op paarden, te bedanken. De bedovergrootvader van de ‘bagel’ is dus…. jawel, een ‘beugel’! Joodse migranten namen de bagel mee naar de Verenigde Staten. Daar won hij snel aan populariteit: rond 1900 hielden hippe New Yorkers hun weekends al vrij voor de 'bagel brunch’. Honderdtwintig jaar later is de bagel zowat overal gekend en geliefd. De illustratie van Nosh - we noemen hem De Joodse Gentleman - wilt eer betuigen aan de bagel en zijn oorsprong: een heerlijke versmelting van verschillende volkeren, verhalen en culturen.
THE ROOTS OF THE BAGEL
The origins of the bagel remains a mystery. We dó know that the Jewish communities in Poland in the 17th century already had a vintage version of the bagel. Legend tells that a local baker ‘invented’ the bagel after king John III Sobieski defeated the Turks. In gratitude for his king, who adored horses, the baker shaped yeast dough into the shape of a stirrup and called it ‘beugel’. Jewish migrants brought the bagel to the United States of America. Around 1900, noshing on the bagel brunch became the highlight of the social weekend in New York City. Today the bagel is popular and loved around the world. The illustration at Nosh - we like to refer to him as The Jewish Gentleman - pay tribute to the bagel and its roots: a delicous melting pot of different cultures, peoples, and stories.